Dünya

Çin Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin pervasız maliye ve para politikaları küresel toparlanmayı engelliyor

PEKİN, 9 Haziran (Xinhua) — Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin pervasız maliye ve para politikalarının enflasyonu dünyanın diğer bölgelerine yaydığını ve küresel toparlanmayı ciddi şekilde engellediğini söyledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından yayınlanan Küresel Borç İzleme Raporu’na göre küresel borç stoku, Kovid-19 pandemisi öncesine göre 45 trilyon ABD doları artışla 305 trilyon ABD dolarına ulaştı. ABD’nin 31.4 trilyon dolar ile dünyanın en büyük ulusal borcuna sahip olması, ABD hükümetinin harcamaları ve borçlanma maliyetleriyle ilgili endişeleri artırıyor.

Raporda Wang, ABD’nin dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu ve önde gelen uluslararası para birimini ihraç ettiğini vurguladı. Sözcü, ABD mali koşullarının ve politika tercihlerinin dünya ekonomisi üzerindeki büyük etkisi göz önüne alındığında, ülkenin ihtiyatlı maliye ve maliye politikaları uygulaması gerektiğini vurguladı.

“Ancak ABD uzun süredir dolar hegemonyasını pervasızca borçlanmak için kullanmış, krizleri ertelemiş ve Merkez Bankası’nın uyguladığı sınırsız parasal genişleme modelini takip etmiştir.” diyen Wang, bu durumun ABD enflasyonunu dünyanın diğer bölgelerine daha da yaydığını sözlerine ekledi. bazı gelişmekte olan ekonomilerde borç krizini ve ekonomik sıkıntıyı şiddetlendiriyor. Küresel toparlanmayı derinleştirdiğini ve önemli ölçüde engellediğini kaydetti.

Sözcü, ABD’nin eski başkanlarından Richard Nixon yönetimindeki Hazine Bakanı John Connally’nin “Dolar bizim para birimimiz ama sizin sorununuz” sözlerine atıfta bulunarak dolar hegemonyası tehlikesini eleştirdi.

Wang, “ABD’yi temkinli maliye ve para politikaları benimsemeye ve makroekonomik politika koordinasyonunu geliştirmek, uluslararası ekonomik ve finansal istikrarı ortaklaşa korumak ve küresel toparlanmaya katkıda bulunmak için diğer ekonomilerle birlikte çalışmaya çağırıyoruz” dedi.

hopahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu